Memur süt izni, memur süt izni ne kadar?
Memur süt izni, memur süt izni ne kadar?
Kamuda çalışan bayan memurların doğum yapması halinde süt izni kullanma hakları vardır. 657 sayılı kanununun 104 maddesinde açıklanan süt izninin kaç gün olduğu, memur süt izni kullanma süresi, süt izni nasıl kullanılır vb soruları bu yazımızda açıklayacağız.
Memur Süt İznine ilişkin Mevzuat Hükmü
657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, aynı maddenin (F) fıkrasında doğum yapan memura süt izni verilmeksizin belli şartlarla yarım gün izin hakkı tanınmıştır.
Memur Süt İzni Nasıl Alır, Süt İzni Nasıl Kullanılır?
Doğum yapan memurların kullanma hakkı olan süt izni analık izninin bitim tarihinden itibaren memur tarafından kullanılabilir. Analık izni biten ve ücretsiz izin almayarak işe başlayan memur , idaresine dilekçe ile başvurmak suretiyle süt iznini kullanabilir. Süt izni kanundan kaynaklanan bir izin olduğu için idarenin bu izni vermeme gibi bir hakkı yoktur..
Memurun Süt İzni Kaç Saat Olarak Kullanabilir?
Devlet Memurları Kanununa göre doğum yapan memur analık izninin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günlük 3 saat takip eden ikinci altı ayda ise günlük 1,5 saat süt izni kullanma hakkına sahiptir. Memur çoğul doğumlarda yani ikiz üçüz gibi çocuk doğurması durumunda süt izninde bir artış olmaz.
Baba Olan Memur Süt İzni Kullanabilir mi?
Süt izni hakkı sadece doğum yapan bayan memurlara tanınan bir haktır.Dolayısıyla bu izin baba tarafından kullanılamaz.Gün içerisinde kullanılacak süt izninin hangi saatlerde ve kaç seferde kullanacağına bayan memur karar verir.Gün içerisinde kullanılmayan süt izinleri bir sonraki güne devretmez.Süt izni kullanan memurun çocuğu vefat ederse memur kalan süt izni sürelerini kullanamaz.
Yarım Gün İzin Hakkını Kullanan Memur Bu İzni Keserek Süt İznine Geçebilirmi?
Analık izninin bitiminden sonra yarım gün izin talebinde bulunan memur daha sonraki süreçte bu izin hakkından vazgeçerek süt izni hakkından faydalanması mümkündür.Ancak bu geçiş işleminde memur ancak süt izninden geriye kalan süreyi kullanabilmektedir.
Memur Olmadan Önce Doğum Yapan Memurun Süt İzni
Memur olmadan önce doğum yapan ve doğum sonrasında memurluğa atanan kişide kanundaki öngörülen sürelere göre süt izninden faydalanabilir.Ancak bu şekilde olan memurların süt izni hesabında doğum yaptıkları tarihe göre hesaplama yapılacağından süt izin hakları da ona göre belirlenecektir.